Vår karate

Inoue menar att det är vår intention och fighting spirit som avgör om vi ska bli bra i karate eller inte. Om vi tränar med själ och hjärta här och nu har vi stora förutsättningar att nå långt inom denna kampart.

Skillnaden mellan Hayashis och Inoues karate är minimal, även för ett tränat öga. Man kan säga att det handlar om teknikförädling. Stort fokus läggs på hur viktfördelningen och muskelanspänningen sker i grundläggande slag, sparkar, blockeringar och förflyttningar.

Inoue:s devis "on the way" beskriver i teorin just att vi ska leta efter den bästa balansen, kraften och fokus under det att vi rör oss mot slutfasen i tekniken. Detta förklaras dock bäst genom dynamisk mental och fysisk träning.

Bakgrund

Den karate som vi tränar kallas shito-ryu. Om man vill vara mer specifik tränar vi en inriktning inom shito-ryu som heter Inoue-Ha Shito-Ryu Keishin-Kai, vilken har fått sitt namn efter dess Soke (grundare/företrädare), Yoshimi Inoue.

Han har nästan hela sitt liv tränat och undervisat en annan stil vid namn Hayashi-ha Shito-ryu. Men när dess grundare Teruo Hayashi, en av efterkrigstidens mest ansedda karateinstruktörer, avled 2004 fick Inoue möjlighet att pröva sina egna vingar i sin egen organisation.

Men för att kunna få acceptans för sitt initiativ behövdes ett erkännande från Japanska Karateförbundet (JKF), den högsta instansen inom japansk karate vars ledning består av höga representanter från andra framstående organisationer. Erkännandet kom hösten 2005 och sedan dess har vi valt att följa Soke Inoue.

Vår koppling till Inoue var dock inte alls ny. Redan på 1980-talet började samarbetet med honom som instruktör. Soke har vid ett flertal tillfällen besökt Sverige samt att flera av oss regelbundet åkt till Hombu Dojo i Japan för att vidarutveckla vår karate.

Soke Yoshimi Inoue

Yoshimi Inoue började med karate som 16-åring men fick först i 20-årsåldern möjlighet att träna för Teruo Hayashi på Osakas universitet.

På 1970-talet startade Inoue en egen klubb i sin hemstad Tottori. Det dröjde inte länge innan det stod klart att han var en gudabenådad instruktör och pedagog. Många goda år skulle följa. Under 1980-talet tog hans elev Mie Nakayama VM-guld i kata 3 gånger i rad, en fantastisk prestation av båda.

Han hade olika officiella tränaruppdrag inom JKF. Bland annat "Special Kata Coach", vilket innebär att han hade att göra med i princip alla som representerar Japan i kata utomlands. Vid VM i Paris 2012 vann Rika Usami (Japan) och Antonio Diaz (Venezuela) guld i dam- respektive herrklassen i kata. Båda är elever till Soke Inoue och det är första gången en tränare vinner VM-guld på både dam och herrsidan.

Soke Yoshimi Inoue gick bort, alldeles för tidigt, den 1 maj 2015 endast 69 år gammal. Fortfarande kommer det karate utövare/tävlande till Tottori för att finslipa formen under ledning av kyoshi Okamura, shihan Nakayama och sensei Usami.

 

 

 

 budonord loggabudofitnessSwe kata trophy 80pxjuniortrophy2 SolnaKarateCup 80px RM 80px Karate Kid cup 80px Boden open 80px